English version

Miért jó a vákuum?

Vákuum

Vákuum alatt a termék nem érintkezik oxigénnel. Ennek köszönhetően az étel ízét, és frissességét 3-5-szörös ideig képes megőrizni. Az ételek megtartják a szerkezetüket és kinézetüket, hiszen a mikroorganizmusok (baktériumok, penész) nem tudnak nőni, fejlődni oxigénhiányos környezetben. A termékek nem tudnak kiszáradni, hiszen nem érintkeznek hideg, száraz levegővel. Még a kifejezetten nedves, szószt, mártást tartalmazó ételek sem veszítenek nedvességükből, hiszen nincs levegő, amely elnyelje azt.

Háztartás

Vákuumcsomagolási technikát használva otthonunkban hamar tapasztaljuk, hogy kevesebb pénzt költünk ételekre. Megvehetjük a nagyobb, sokkal költséghatékonyabb kiszerelésű terméket, hiszen tárolhatjuk vákuum alatt a maradékot, amelyet ezentúl nem kell a kukába dobnunk.
A technológia segítségével a kész ételt is levákuumozhatja, lefagyaszthatja, és bármikor újra melegítheti azt, így mindig lesz a háztartásban pár perc alatt elkészíthető főtt étel.
Nem ételek csomagolásához is tudjuk ajánlani a vákuumtechnológiát, hiszen védelmet nyújt a rozsdásodással szemben, és a környezet okozta károsodástól. Vákuum alatt például semmilyen ezüst termék nem veszít a fényéből.

Eltarthatósági idő

Az eltarthatósági idő vákuum alatt lévő ételeknél termékenként változik, de átlagosan kb. 6x hosszabb ideig ehető egy termék vákuumban tárolva, mint hűtőben/fagyasztóban.

Néhány termék eltarthatósági ideje vákuummal, és vákuum nélkül:
  Termék Tárolás helye Eltarthatósági idő Eltarthatósági idő vákuumozva

Nagyobb darab húsok  Fagyasztó 6 hónap 2-3 év

Darált hús Fagyasztó 4 hónap 1 év

Hús Fagyasztó 6 hónap 2 év

Kávé Fagyasztó 6-9 hónap 2-3 év

Kávé Szobahőmérséklet 4 hét 16 hónap

Gyümölcsök: eper, málna, szeder Hűtő 1-3 nap 1 hét

Gyümölcsök: Ribizli, áfonya Hűtő 3-6 nap 2 hét

Sajt Hűtő 1-2 hét 4-8 hónap

Sütik, kekszek Szobahőmérséklet 1-2 hét 3-6 hét

Liszt, cukor, rizs Szobahőmérséklet 6 hónap 1-2 év

Saláta Hűtő 3-6 nap 2 hét

Mogyorófélék Szobahőmérséklet 6 hónap 2 év

Olajok (tartósítószer nélkül) Szobahőmérséklet 5-6 hónap 1-1,5 év

Bor Hűtő 1-3 hét

2-4 hónap

sysop@kollarpakk.hu